Inspiratie

Inmiddels heb ik best wat workshops bij andere kralenmakers gevolgd. Heel inspirerend. Maar wie er uitspringt is toch wel glaskunstenaar Loren Stump. 5 dagen lang, van 10 uur in de ochtend tot middernacht, heb ik les van hem gehad in zijn atelier even buiten Sacramento, California, USA. En heel veel geleerd. Wat een passie, vakmanschap en energie heeft deze man. Door hem ben ik het glas en hoe het werkt pas echt gaan begrijpen.

Maar ik krijg ook veel inspiratie door alles om me heen. Niet alleen dichtbij huis, maar ook door andere culturen die ik privé en door mijn werk heb kunnen zien.

Gek genoeg heb ik me altijd meer op mijn plaats gevoeld in landen als India, Pakistan en Afrikaanse landen als Senegal, Mali, dan in eigen land.

Dat heeft niets te maken met de politieke, sociale of economische situatie van die landen, maar met hoe de mensen zijn: warm, intens, kleurrijk, uitbundig, bereid te delen. Maar ook: puur, oprecht, naïef, onbaatzuchtig, gewend te incasseren, verstild. Die elementen vormen als het ware een wonderschone kaleidoscoop, waarvan ik hoop dat ze terug te vinden zijn in mijn werk.